Erős

Magazin A kövekről általában

A kövekről általában

nappali_latvanyterv_13Az emberiség a múlt homályába vesző idők óta alkalmazza a követ. Épít belőle, épít rá. Az egyiptomi fáraók az örökkévalóság számára építtették piramisaikat, kőből.

Más kérdés, hogy az általunk haladásnak nevezett, közelebbről meg nem határozott tevékenységünk, a környezetszennyezés akkora károkat okozott bennük alig száz év alatt, mint az azt megelőző évezredeknek sem sikerült. A kő látszólag élettelen anyag. Látszólag, mert a kőben, a kövek felületén szerves organizmusok élnek; élő, mert az időjárás hatására változtatja alakját, színét, állagát. Mállik, aprózódik, porlik, színeződik, mégis örök. A belőle épült emberi alkotások évezredek távlatából is megcsodálhatók.

A kő hatalmat fejez ki, karakteres, tekintélyes anyag. Bármit nem lehet belőle építeni.

Ezek után nézzük, a kövekről mit is kell tudni. A köveket többféleképpen csoportosíthatjuk, hasonlóan más anyagokhoz. A legáltalánosabban elfogadott csoportosításuk az eredet szerinti. E szerint lehetnek: vulkanikus (eruptív), üledékes (szedimentális) és átalakult (metamorf) kőzetek. A vulkanikus kőzeteknek további három fontosabb alcsoportjuk van, úgymint mélységi, kiömlési kőzetek, valamint a tufák. Mélységi kőzetnek nevezzük azokat a köveket, melyek a szilárdulási folyamatok során nem kerültek a felszínre, nagy mélységben, nyomás alatt alakultak ki. A felszínre csak később, tektonikus mozgások révén kerültek. Ha anyagszerkezet szerint vizsgálnánk, akkor azt látnánk, hogy teljesen kristályos szerkezetűek, szabad szemmel is látható kristályok alkotják. Ilyen kövek pl. a gránit, gabbró stb. A másik nagy csoport a kiömlési kőzetek csoportja. Ezek a vulkáni tevékenység során a felszínre jutottak, és ott szilárdultak meg, a láva hirtelen lehűlésekor. Általában üveges szerkezetűek. Ilyen például az andezit, dácit, riolit. A tufák a levegőbe került, megszilárdult, majd a földfelszínre leülepedő vulkáni hamuból keletkeztek, tehát a kiömlési kőzetek mellett mindig vannak tufák is.

Az üledékes kőzetek levegőből vagy vízből ülepedtek le. A törmelékes kőzetek elmállás, felaprózódás során keletkeznek (homokkő, kavics, agyag stb.). Az építőipar homok és kavics alakjában nagy mennyiségben használja ezeket. Az oldatból lerakódott kövek a vízben oldott állapotban levő anyagok kiválásával keletkeznek (mészkő, dolomit, márga), kalcit tartalmúak. Szerves eredetű üledékes kőzetek állati vagy növényi maradványokból keletkeznek (szén).

Még egy nagyon fontos kőzetcsoport van, az átalakult kőzetek csoportja. Ezek a kövek a föld felszínéről kerültek a mélybe, ott a körülmények hatására (nagy nyomás, hő) átalakult a szerkezetük. Szövetük ezért úgynevezett palás (márvány, csillám). Itt fontos a márvány, ami mészkővel azonos összetételű, de szerkezete nagy kalcit kristályokból áll. Keménysége kicsi, így jól megmunkálható, viszont a nyomószilárdsága és a tömörsége nagy, ezért alkalmas építőipari célokra.

A kő építőipari célra jellemzően kétféleképpen használható, szerkezeti anyagként és burkoló anyagként. Szerkezeti célra ma már kevésbé használatos, inkább burkoló illetve díszítő funkciója van.

 1. Vulkanikus eredetű mélységi kőzetek
  • Gránit: szürkés, szürkésfehér, fagyálló, nehezen munkálható, szobrászatban, lépcső, pihenők, erkélylemezek, nyíláskeretek anyaga, padló-, lábazatburkoló lapként, illetve betonadalékként használható.
  • Gabro: sötétzöldes, barna, fekete, fagyálló, nehezen munkálható, úsztatott kő, fal készíthető belőle.
  • Szienit, diorit: szürke, szürkés árnyalatú zöld, illetve vörös színű kövek, hazánkban nem bányásszák.
 2. Vulkanikus kiömlési kőzetek
  • Riolit: barnássárga, fagyálló, jól munkálható, úsztatott kőnek, falnak használható.
  • Fonolit: zöldesszürke, fagyálló, nehezen munkálható, fal készülhet belőle, azonkívül habarcs és betonadalékok anyaga.
  • Dácit: szürke, vöröses sárga, jól munkálható, burkolólapként használható.
  • Andezit: szürke, feketés, vöröses színű, fagyálló, jól munkálható, jól hasítható, fal anyagaként, lépcsőnek, burkolólapnak, adalékszernek használható.
  • Bazalt: szürke, sötétszürke, fekete színű, fagyálló, nehezen munkálható, fal anyagaként, lapburkolatként, beton-, habarcsadalékként használható, valamint úsztatott kőként.
  • Diabáz: zöldesszürke fekete foltos, fagyálló, nehezen munkálható.
 3. Vulkáni tufák
  • Riolittifa, dácittufa, andezittufa, bazalttufa: fagyállóságuk változó, falnak, oszlopnak, burkolólapnak, habarcsadaléknak használhatók.

Építési célra használt egyik leggyakoribb kőfajta a mészkő, illetve a mészkőféleségek. Az édesvízi mészkövek a források, tavak üledékei, jól munkálhatók. Itt jegyezzük meg, hogy a mészkövet kétféleképpen használják fel, a kitermelés módja szerint: úgymint mészkő és travertin. Az üledékrétegződés szerint vágott mészkő az mészkő, ha rétegződésre merőlegesen vágva kerül kitermelésre, akkor pedig travertin a neve.

A kövek beépítés után tovább élik életüket, mattulnak, elvesztik fényüket, vagy éppen megőrzik.

A márványok rendkívül tartós anyagok, a szobrászat kedvelt anyagai, az építőipar ma már inkább burkolatként használja. Érdekes jellegzetessége a márványnak, hogy bármilyen melegben is hideg tapintású, ezért jó például burkolatnak, ezen kívül a kristályszerkezete miatt a fény a különféle márványokba ugyan különféleképpen, de behatol, akár 30-40 cm mélységben is. Ez adja a márvány sejtelmes fényét.

A Petra Antiqua gyár márványainak származásai:

Kő neve   Származása
Atlantide Egitto Egyiptom
Beige Royal Iran Irán
Bianco Carrara Italia (Carrara) Olaszország
Bianco Thassos Grecia Görögország
Biancone Italia (Asiago) Olaszország
Bluebelge Belgio Belgium
Botticino Italia (Brescia) Olaszország
Dune Egitto Egyiptom
Giallo Istria Jugoslavia Jugoszlávia
Giallo Reale Italia (Verona) Olaszország
Giallo Reale Rosato Italia (Verona) Olaszország
Goya Nord Africa Észak-Afrika
Grigio Bardiglio Italia (Carrara) Olaszország
Jerusalem Gold Israele Izrael
Jura Grigio Germania Németország
Londongrey Nord Africa Észak-Afrika
Makramè Africa Afrika
Nero Marquinia Spagna Spanyolország
Noisette Italia (Sardegna) Olaszország
Radica Italia (Asiago) Olaszország
Rosa Perlino Italia (Asiago) Olaszország
Rosa Portogallo Portogallo Portugália
Rosso Asiago Italia (Asiago) Olaszország
Savana Nord Africa Észak-Afrika
Scabos Italia (Siena) Olaszország
Smoke Nord Africa Észak-Afrika
Sunset Israele Izrael
Travertino Chiaro Italia (Roma) Olaszország
Travertino Giallo Iran Irán
Travertino Macedonia Italia (Roma) Olaszország
Travertino Noce Italia (Roma) Olaszország
Travertino Rosso Iran Irán
Verde Giada Estremo Oriente Távol Kelet
Verde India India India
Ardesia Grafite Brasile Brazília
Ardesia Multicolour Brasile Brazília
Ardesia Green Brasile Brazília

ERŐS FÜRDŐSZOBA: CSEMPE PADLÓLAP SZANITER CSAPTELEP HIDROMASSZÁZS KÁD ZUHANYKABIN WC CSEMPERAGASZTÓ FUGÁZÓ

Látványtervek

Új termékek

Válogatás a hazai és nemzetközi szakmai kiállítások és vásárok (ISH, Cevisama, Cersaie) újdonságaiból.

Időutazás

Tegyen időutazást az őskortól napjainkig és tekintse meg, hogyan fejlődott a fürdőkultúra az évszazadok folyamán.

Erős fotógaléria

Tekintse meg az Erős Kft. ünnepnapjait és hétköznapjait az események szerint kategori- zált képgalériánk segítségével.

Gyakori kérdések

Kérjük tekintse át az Önök által leggyakrabban feltett kérdéseket és szakértőink kategorizált válaszait.
Magazin A kövekről általában